Paleolit táplálkozás

Mi a Paleo?

 
 
Manapság egyre többet lehet hallani a paleo táplálkozásról, de hogy mi is az, kevesen értik. Sokan divatos irányzatnak, étrendnek tartják, valójában azonban
egy új életmód, egy új szabályrendszer a táplálkozásunkban.
Sokan küszködnek túlsúllyal, ami számos betegség forrása is egyben, például autoimmun betegségek, cukorbetegség, magas vérnyomás vagy a rák.
Elhízásunk javarészt a helytelen táplálkozásból ered, amihez hozzájárul persze a mozgásszegény életmódunk is. A paleolit táplálkozás lényege, hogy visza kell térni arra a táplálkozási ösvényre, amelyen az emberiség elindult. Őseink nem fogyasztottak gabonaféléket, nem sózták ételüket, vadon élő állatok sovány húsát ették, nem fogyasztottak burgonyát, viszont sok gyümölcsöt, zöldséget ettek. Ehhez viszonyítva a modern ember sokat és rossz ételeket fogyaszt, amely miatt elhízott és beteg. A mai természeti népeknél ismeretlen a szívbetegség, az elhízás, a cukor betegség, az autoimmun betegségek és a rák. Nagyon sok könyv született a paleolit étrendről, többen helyeslik, többen ellenzik, azonban ahhoz hogy hiteles képet kapjunk, nekünk magunknak kell azt megtapasztalni. Nem könnyű az életmód váltás, de megéri. Mivel nem egy három hetes kúráról van szó, így fokozatosan, lassan lehet áttérni ezen táplálkozásra, s néha lehet még "bűnözni" is. Nagyon egyszerű a mindennapok főételeit, reggelijét, vacsoráját elkészíteni, számos hasznos recept ötletek, könyvek születtek ezen támakörben is. Az ételek elkészítése nem bonyolultabb, mint bármely más étel elkészítése.
 
 
Melyek azok az élelmiszerek, amelyek kerülendőek a Paleo étrendben?
(A teljesség igénye nélkül)
  
Az alábbi hüvelyesek kerülendőek a bennük található lektin miatt: az összes babféle, csicseriborsó, lencse, borsó, földimogyoró, szója és szójakészítmények.
 
Keményítőtartalmuk miatt szintén kerülendőek az alábbi zöldségek: burgonya, manióka, keményítő tartalmú gyökerek. (A csicsóka fogyasztható, mert nem burgonyaféle.)
 
Az alábbi gabonafélék fogyasztását is kerüld: árpa, kukorica, rizs, rozs, búza, hajdina stb.
 
S mi az ami fogyasztható?
 
Hús, hal, tenger gyümölcsei, állati húsok, zsírok (kacsa vagy libazsír, marha-, sertés-, szárnyas hús, hal stb.)
Gyümölcsök: pl. alma, kiwi, körte, banán, barack, görögdinnye, meggy, cseresznye, stb.
Zöldségek: pl. gomba, karfiol, brokkoli, paprika, paradicsom, uborka, káposzta, stb.
Tojás: sütve, főzve, habarva, stb.
Olajos magvak: kesudió, mandula, dió, tökmag, napraforgó, stb.
Hidegen sajtolt növényi olajok: kókuszzsír, kókuszolaj, olivaolaj, stb.
 
 
 
 
 
 
Weboldal készítés, szerkesztés | Webbolt bérlés - Sikeres webboltok | Domain regisztráció és tárhely szolgáltatás
Design by studio7designs